Deelnemers enthousiast over trackday voor straatauto’s

Driving Fun organiseert jaarlijks een groot aantal trackdays, maar deze week was het tijd voor iets nieuws: een avondsessie op Zandvoort speciaal voor straatauto’s. Op de baan reden onder meer een Porsche Boxster Spyder, een BMW M3 en een Viper, maar ook een Renault Mégane Scénic. De overeenkomst: enthousiaste bestuurders.

Liever eerst een filmpje zien? Bekijk de video van de trackday voor straatauto’s

Bij de twee uur durende avondsessie voor straatauto’s was het deelnemersveld nogal uiteenlopend. Nieuwe auto’s, oude auto’s, dure auto’s en minder dure: alles was mogelijk. In totaal waren er ongeveer 40 auto’s; met dat aantal heeft iedereen de ruimte op het circuit en rijdt niemand elkaar in de weg.

Scénic op leeftijd
Vooraf hadden we geen ‘wie heeft de dikste’-taferelen verwacht, maar organisator Peter Tunissen nam toch het zekere voor het onzekere. Hij kwam zelf met de lulligste auto van de dag, een Renault Mégane Scénic op leeftijd, inclusief astronomische kilometerstand. Niemand hoefde zich dus nog zorgen te maken over de geschiktheid van zijn auto.
Dat kwam goed uit, want er waren best wat beginnende circuitrijders die niet de meest imposante auto’s bij zich hadden. Een Alfa 155 die op zijn laatste benen liep bijvoorbeeld, terwijl een Volvo 460 ook niet direct de meest voor de hand liggende auto is voor op het circuit. Dat geeft echter niet, want ook met zo’n auto kun je lijnen leren rijden. Bovendien zul je met een dergelijke auto eerder zien en voelen hoe je auto op de grens reageert dan met een splinternieuwe M3, om een voorbeeld te noemen.

Toch hadden deze auto’s op leeftijd (lang) niet de overhand. Ook auto’s die wat waarschijnlijker zijn voor circuitgebruik waren in ruime mate aanwezig. Onder meer een BMW 135i, diverse Subaru’s Impreza en een Mini Cooper S Works reden op het circuit in de duinen. Ook de eredivisie van de autoindustrie was vertegenwoordigd: een Porsche 911, twee Porsche Boxster Spyders, een Lotus 340R en twee Vipers.

‘Eén missie’
Een van die Boxster Spyders was van forummember Ron4S. ‘Vandaag heb ik maar één missie en dat is om mijn auto vanavond weer ongeschonden in de garage te zetten,’ vertelt Ron als hij me een rondje meeneemt. ‘Ik maak liever indruk op mezelf door de auto heel te laten dan op jou door een verpletterende rondetijd te rijden.’
Voor Ron was het de derde keer op het circuit, terwijl forummember Apolo2 zelfs voor het eerst op het circuit reed, eveneens met een Boxster Spyder. Ron: ‘Ik maakte me vooraf wat zorgen over de andere deelnemers, maar er wordt keurig gereden.’

Ook DF’s autosportredacteur Mattijs Diepraam was van de partij. Hij was al eerder aanwezig bij de trackdays van DF, maar reed er nog niet eerder. ‘Met de wat wisselende omstandigheden was het een leuke dag. Nu weer nat, dan weer niet. En voor mijn straat-BMW’tje is zo’n sessie van twee uur lang genoeg.’

Wil je het ook eens proberen op Zandvoort? Op 4 juli organiseert Driving Fun daar weer een trackday. Van 9.00 tot 17.00 uur kan er zowel door straatauto’s als door racers worden gereden, maar van 17.00 tot 19.00 uur is er opnieuw zo’n sessie voor straatauto’s.

Perry