Een nieuwe koning (deel 14): een onkreukbaar vorstenhuis

We krijgen een nieuwe koning, en hij is afkomstig uit een kleurrijke familie (deel 14). Beatrix wilde het anders aanpakken, want de generaties voor haar hadden de monarchie in gevaar gebracht; Willem III door te weinig kinderen te hebben en knettergek te worden, prins Hendrik door miljoenen uit te geven en te pas en vooral te onpas buitenechtelijke kinderen te verwekken, Juliana door achter een gebedsgenezeres aan te hobbelen en Bernhard door in allerlei rare zaakjes en schimmige deals betrokken te raken, met Lockheed als bekendste voorbeeld. Beatrix wilde een onkreukbaar vorstenhuis, maar de vraag is: is het gelukt?

In de jaren ’60 viel het halve land over Beatrix omdat ze enthousiast was over een vakantietripje met uitsluitend mensen van adel: eindelijk eens een tripje met ‘ons soort mensen’ (ze noemde het zelf ‘my own people’). Ze was nog niet getrouwd en liet weten dat ze dat wenste te doen met iemand die eveneens van adel was, om niet veel later met een Israëlische schaapherder thuis te komen, David Minchky. Daarvoor deed ze het met een notariszoon, Bob Steensma, die ook al niet van adel was. De Duitser Claus von Amsberg had dus als groot voordeel dat hij wél van adel was, al was het dan lage adel.
Beatrix trouwde met iemand die bij de Hitlerjugend en de Wehrmacht had gezeten. Haar zus praat tegen bomen en dolfijnen. Haar andere zus trouwde met iemand die wanhopig probeerde op de Spaanse troon te komen. Haar schoondochter was het liefje van Klaas Bruinsma. Een andere schoondochter is de dochter van iemand die betrokken was bij de Vuile Oorlog in Argentinië. Haar nichtje beweerde dat ze af werd geluisterd door een schroef in de muur. Haar oudste zoon raakte voor het eerst betrokken bij watermanagement toen hij zijn Ford Sierra de plomp in reed en raakte later verzeild in een raar project met vakantiewoning op Machangulo, waar zelfs de voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen tegen protesteerde. En dan waren er nog de zaken waar Beatrix zelf weinig aan kon doen: de rellen bij haar huwelijk en de inhuldiging. Google maar eens op ‘Geen woning geen kroning’ en ‘Claus draus’. Beatrix, CEO van een onkreukbaar vorstenhuis.

Vanwege de troonswisseling op 30 april 2013 presenteerde ik mijn volgers op social media een korte serie over de kleurrijke geschiedenis van de Oranjes.

Perry