Een nieuwe koning (deel 15): “Alle Nederlandse pers opgerot!”

We krijgen een nieuwe koning, en hij is afkomstig uit een kleurrijke familie (deel 15). Maar het is niet alleen de familie die kleurrijk is, Willem-Alexander kan er zelf inmiddels ook wat van. Het eerste probleem ontstond al bij de geboorte van de Prins van Oranje, want in 1967 waren er diverse gemeenten in Nederland waar zo’n dubbele naam (met een verbindingsstreepje ertussen) niet was toegestaan, waaronder Utrecht, de geboortestad van de prins. Op zijn negende viel hij op door tijdens een fotosessie uit te roepen: “Alle Nederlandse pers opgerot!”

Toen zijn moeder koningin werd, verruilde hij het Baarnsch Lyceum voor het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum in Den Haag. Inmiddels was Willem-Alexander niet alleen kroonprins, maar ook tamelijk onhandelbaar. In 1983 werd hij daarom maar naar een Britse kostschool gestuurd. De bedoeling was om hem daar wat orde, tucht en manieren bij te brengen, maar tijdens zijn studie geschiedenis in Leiden werd hij al snel Prins Pils genoemd. Hoewel zijn sportieve prestaties opvallend waren, werd hij er ook niet magerder op. Toch wist ‘de dikke jongen’ de marathon van New York uit te lopen en reed hij ook de Elfstedentocht (alhoewel daar al direct geruchten gingen dat hij vals had gespeeld).
In 1988 begon zijn carrière in het watermanagement, toen hij met zijn Ford Sierra in een sloot terechtkwam – na een feestje. Het is niet de enige klap die de prins maakte, want jaren later knalde hij met zijn Volvo in de vangrail, op weg naar zijn wintersportadres. Het was groot nieuws, ook al omdat zijn vriendin Emily Bremers bij hem in de auto zat. (En een beetje omdat de Volvo van valse Duitse kentekenplaten voorzien was.) Vóór Emily deed de prins het onder meer met Paulette Schröder en Yolande Adriaansens, maar naar verluidt kon Beatrix zich er niet in vinden. Toen de prins Maxima net had leren kennen, vroeg Lubbers er naar. Het antwoord van Willem-Alexander? “Wie het ook is, het is nooit goed.”
En dan waren er nog grotere en kleinere schandalen en schandaaltjes – over een vakantiehuis op Machangula, over de jacht, over de vader van Maxima, over zijn IOC-lidmaatschap. Toch vraagt niemand zich af of de prins, die komende week 46 wordt, klaar is voor zijn eerste echte baan, want we hebben gelukkig het Koningslied om ons druk over te maken. De dag die je wist dat zou komen is over een week eindelijk hier!

Vanwege de troonswisseling op 30 april 2013 presenteerde ik mijn volgers op social media een korte serie over de kleurrijke geschiedenis van de Oranjes.

Perry