Een nieuwe koning (deel 19/slot): op naar de oranjebitter!

We krijgen een nieuwe koning, en hij is afkomstig uit een kleurrijke familie (deel 19/slot). Maar willen we ze houden of is het tijd om de Oranjes terug te jagen naar slot Dillenburg? Op dat slot in Nassau werd onder meer Willem van Oranje geboren, maar het wordt lastig voor de Oranjes om terug te gaan. Het slot werd namelijk al in de achttiende eeuw verwoest, maar er is nu wel een museum, de Wilhelmsturm (grotendeels betaald door prinses Marianne, de sexbom onder de Oranjes).

Houden of terugsturen? Volgens een recent onderzoek hebben we meer vertrouwen in autohandelaren dan in bankiers. Volgens een ander onderzoek hebben we in autohandelaren ongeveer evenveel vertrouwen als in politici: ongeveer nul. Wilders, Rutte en Samsom werden als vergelijkbaar onbetrouwbaar gezien met Paul de Leeuw en Albert Verlinde. Opmerkelijk was dat Rutte ook in de top 5 van meest betrouwbare personen stond, samen met Erica Terpstra, Emile Roemer en (op de tweede plaats) Frans Bauer. Die top 5 werd echter aangevoerd door koningin Beatrix.
Uit een onderzoek dat Trouw recent liet doen, bleek dat voor driekwart van de Nederlanders het voortbestaan van de monarchie niet ter discussie staat, terwijl 59 procent vertrouwen in het koningshuis heeft (en niet meer dan 12 procent heeft vertrouwen in de politiek). Terwijl je zou denken dat Nederlanders soms wel een soort weldenkend volk zijn, vindt maar 11 procent dat dat antieke gedoe met een koningshuis en erfopvolging en een monarchie nu maar eens afgeschaft moet worden. En dat terwijl het Nederlandse een van de duurste koningshuizen heeft; de Oranjes kosten jaarlijks ongeveer hetzelfde als de koningshuizen van België, Zweden en Denemarken – maar dan wel de koningshuizen van die drie landen bij elkaar! Met alle kosten meegerekend kost de monarchie ons jaarlijks 39,4 miljoen euro. Meer dan het Britse koningshuis, dat 38,2 miljoen euro kost. Een president dan maar? Dat kost de Fransen jaarlijks 112 miljoen. En zonder de Oranjes hadden we veel leuke verhalen gemist, want het is een kleurrijke familie. Het is antiek gedoe, maar wel léuk antiek gedoe. En nu ga ik de vlag uithangen, want die vrolijke jongeman die over drie dagen aan zijn eerste baantje begint is vandaag jarig. Op naar de oranjebitter!

Vanwege de troonswisseling op 30 april 2013 presenteerde ik mijn volgers op social media een korte serie over de kleurrijke geschiedenis van de Oranjes.

Perry