‘Simplify, then add lightness’

Lotus Cortina en Lotus Omega - foto Luuk van Kaathoven

Een beroemde quote die vaak aan Lotus-oprichter Colin Chapman wordt toegeschreven, luidt: ‘Simplify, then add lightness.’ Lotus zondigde twee keer behoorlijk tegen die regel door degelijke gezinssedans om te bouwen tot Lotus. Tijd om ze tegen elkaar aan te laten treden.

De praktische Lotus groeide uit tot een gewilde auto bij klanten die Lotus misschien niet direct op het oog had bij het ontwikkelen van de auto’s. De Lotus Cortina werd mede beroemd omdat het de vluchtauto was van Bruce Reynolds, een van de daders bij de Great Train Robbery.

Zo’n dertig jaar later nam Lotus de Opel Omega onder handen. De geschiedenis herhaalde zich en na een overval op een winkel waarbij de daders vluchtten met de snelle Omega, verklaarde een agent in de krant dat er geen beginnen aan was om de daders te achtervolgen. ‘We simply haven’t been able to get near the thing and it looks unlikely that we ever will.’ 

Hoe deze twee Lotussen precies rijden lees je in Playboy 9, het nummer van september verschijnt. Bovendien lees je daar ook hoe de Lotus Evora 400 rijdt. Bovendien zie je van alledrie de auto’s fraaie foto’s van Luuk van Kaathoven.

 

Perry