Vooruitblikken op Parijs-Amsterdam

In 1898 was Parijs-Amsterdam de allereerste grensoverschrijdende race ter wereld. Dit voorjaar wordt de rit opnieuw gereden, met vooroorlogse auto’s. We keken vooruit voor CARROS en De Auto.

De editie van 1898 werd georganiseerd door de Automobile Club de France. De ACF had een voorzitter van Nederlandse afkomst, dus zo gek was het niet dat de rit naar Amsterdam voerde. Daarvoor werd samengewerkt met de Nederlandsche Automobiel Club, die vlak daarvoor was opgericht. Inmiddels heet die Nederlandse club al heel lang KNAC. Die club heeft het 120-jarig bestaan te vieren, en hoe kan dat beter dan met een nieuwe editie van Parijs-Amsterdam?

Voor De Auto, het magazine van de KNAC, reden we de route vast een keer. Met een Peugeot, want dat is het enige merk dat in 1898 meedeed en nog steeds bestaat. Hoewel de komende editie van Parijs-Amsterdam voor vooroorlogse auto’s bestemd is, namen wij een ‘nieuwer’ exemplaar mee. Tussen aanhalingstekens, want zo nieuw was de ruim een halve eeuw oude 404 nou ook weer niet. De auto in kwestie is een replica van de auto die in de jaren ’60 de East African Safari won. En wie kun je in zo’n rallyauto beter achter het stuur plaats laten nemen dan rallyrijder Kevin Abbring?

Het hele verhaal is te lezen in De Auto, in nummer 2 van 2018. En als je geen lid bent van de KNAC en dus De Auto niet in de brievenbus krijgt? Dan is het verhaal ook te lezen in CARROS 2 van 2018. En te zien, want er staan (natuurlijk) foto’s van Luuk van Kaathoven bij.

Perry