65 jaar Zandvoort: wie won de eerste race?

Prins Bira in Het Automobiel

Deze zomer is het 65 jaar geleden dat het circuit van Zandvoort geopend werd. Als het over Zandvoort gaat, denkt iedereen aan Rob Slotemaker, Jan Lammers, Michael Bleekemolen, Gijs van Lennep en andere autosporters van eigen bodem. Een enkeling denkt nog aan de F1-races die er tot 1985 plaatsvonden. Maar wie won de eerste race?

Op 7 juni 1948 was het een Thaise prins die als eerste over de finish ging: Birabongse Bhanudej Bhanubandh, kortweg prins Bira genoemd. De prins kwam uit Siam, woonde in Engeland (en Frankrijk), trouwde zes keer, racete met enig succes en nam als wedstrijdzeiler meerdere keren deel aan de Olympische Spelen. Een tamelijk kleurrijk type dus, waar genoeg over te vertellen valt. Dat deed ik in het augustusnummer van Het Automobiel, dat nu in de winkel ligt. Het zes pagina’s tellende artikel over 65 jaar Zandvoort bevat daarnaast een interview met circuitdirecteur Erik Weijers en een vooruitblik op de historische Grand Prix. Bovendien sprak ik Mark Koense, die op dit moment de laatste hand legt aan het boek (met dvd) Grand Prix Zandvoort.