De Volkskrant opent frontale aanval op freelancer

Afgelopen zaterdag opende de Volkskrant een frontale aanval op de freelancer. “Waarom zzp’ers de economie te gronde richten”, is de subtiele kop die erboven staat. Daarna volgt een ellenlang verhaal (3,5 pagina’s in de papieren krant) dat van aannames en feitelijke onjuistheden aan elkaar hangt.

In het artikel over freelancers spreekt Yvonne Hofs consequent over zzp’ers. Dat is natuurlijk een merkwaardige term, want waarom zou je focussen op dat wat iemand níet heeft? Of zou Hofs haar bakker ook Middenstander Zonder Vlees noemen? Toch is dat nog het minst storende in haar betoog. Zo schreef ze onder meer dat zzp’ers geen AOW-premie betalen. Onzin uiteraard, die in de online-versie naderhand gecorrigeerd werd. Voor de papieren krant was het toen al te laat, dus die verscheen mét die flagrante onzin erin.

En wat dacht je van deze? “De Startersaftrek en Zelfstandigenaftrek zetten belangrijke collectieve voorzieningen onder druk. De kinderen van zzp’ers gaan naar school, zzp’ers rijden over de rijkswegen en ontvangen kinderbijslag. Daarmee teren ze in feite op de zak van de ‘loonslaven’ die het grootste gedeelte van deze voorzieningen betalen.” Via Twitter heb ik nog even bij Yvonne Hofs geïnformeerd waar je als freelancer dan vrijstelling kunt krijgen voor het betalen van MRB (wegenbelasting), maar daar kwam uiteraard geen antwoord op.

Natuurlijk kreeg de onzin die in de Volkskrant zo uitgebreid de ruimte kreeg op veel plaatsen een weerwoord. Op de website van Vrij Nederland bijvoorbeeld: Hou eens op met zzp’ers bashen! Een treffende quote uit het artikel van Aafke Romeijn: “Het is heel goed om kritisch te kijken naar het explosief groeiende aantal zzp’ers, maar blind foeteren op 1,2 miljoen zelfstandig opererende mensen heeft geen zin.”
Ook collega-sinds-jaren Mattijs Diepraam schreef een mooie repliek op het artikel van de Volkskrant: Geef niet de zzp’er de schuld. “In haar blinde verontwaardiging over wat de zzp’er de Nederlandse samenleving allemaal zou aandoen, generaliseert Hofs evenveel als ze anderen verwijt en komt ze met antwoorden die net zo op maat zijn als de definitie van wat een zzp’er is.”

En de Volkskrant? Die verschijnt geen dag zonder de bijdragen van talrijke freelancers. Al is de relatie daarmee soms moeizaam, zoals blijkt uit deze artikelen uit 1997, 1999, 2013 en 2015.

Perry