Een geweldige roadtrip

Octane-020-cover

Octane 020 is verschenen – en hoewel er geen grote bijdragen van mij in staan, is het een nummer dat het lezen (meer dan) waard is. Al is het maar door de geweldige roadtrip die Harry Metcalfe maakte met zijn prachtige gele Jaguar XJ-S.

Geruime tijd had Metcalfe een column in Octane, die ik voor de Nederlandse editie altijd vertaalde. Als hij weer eens wat schrijft, volg ik het daarom met meer dan gemiddelde belangstelling. Metcalfe: ‘Ik koester al heel lang een fascinatie voor de Jaguar XJ-S. Ik zag hem voor het eerst in de paddock op Oulton Park, ergens rond 1975. Het was een XJ-S recht uit de showroom, in de kleur British Racing Green en met een bruin interieur, omgeven door auto’s als een TR6, MG B en Porsche 911. Dit exemplaar was bovendien voorzien van een zeldzame optie: een handgeschakelde versnellingsbak. Hij zag er exotisch uit in mijn ogen, ik was toen 17 jaar, maar het zou nog bijna 40 jaar duren voordat ik eindelijk een XJ-S kocht.’ Voor dit nummer reed Metcalfe met zijn XJ-S, een prachtig exemplaar uit 1980 in de kleur Cotswold Yellow, vanuit Groot-Brittanië dwars door Frankrijk naar Monaco.

En daarmee is het niet afgelopen in dit nummer, want er staan meer verhalen in die je móet hebben gelezen. Zo traceerde Mattijs Diepraam samen met Tom Gatsonides de Haarlemse wortels van Monte Carlo-winnaar Maus Gatsonides. Verder kun je lezen hoe de vorig jaar geveilde Ferrari 250 GT SWB California Spider uit de Baillon-collectie rijdt. Je kunt acht pagina’s lang lezen over de AC 428 Frua, ontworpen door misschien wel de meest onderschatte Italiaanse designer. En dan is er nog het klapstuk: Chris Harris test dé drie hypercars van dit moment, de Porsche 918, de McLaren P1 en de LaFerrari.

Octane 020 ligt in de winkels vanaf 22 januari.

Perry