Winter Trial: winters avontuur met klassiekers

Ieder jaar gaan tientallen klassiekers van start in de Winter Trial. We dachten dat het een gezellig ritje van hotel naar hotel was, maar we zagen dit jaar met eigen ogen dat het een serieuze klassiekerrally is. En dan reden wij nog heel comfortabel met een nieuwe auto…

In de winter heb je het als klassiekerliefhebber niet gemakkelijk. De dagen zijn kort, de temperatuur laag, en als klap op de vuurpijl verplaats je je in troosteloos blik tot je in het voorjaar je geliefde klassieker weer uit de stalling haalt. Maar zo werkt het niet voor iedereen. Sommigen rijden de hele winter door, bijvoorbeeld tijdens The Winter Trial.

Vooraf hadden we een beetje de indruk dat het een beetje een fêteerfestijn voor grijze heren was, maar volgens medeorganisator Jan-Peter Nijmeijers zagen we dat totaal verkeerd. Dat bleek al snel toen we bij de start keken wie de deelnemers waren. Voor de start zagen we al een groepje deelnemers van nog geen 30 jaar bij elkaar staan. Ook coureurs Yelmer Buurman en Shirley van der Lof bewijzen ons ongelijk. Voormalig rallykampioen Erwin Doctor is weliswaar geen 18 meer, maar in de dagen die volgen blijkt hij nog met groot enthousiasme achter het stuur te zitten.

Dat we nu weten dat we ernaast zaten, brengt echter wel een nadeel met zich mee: nu willen we ook een keer meedoen. Met een klassieke auto. Benieuwd waarom? Dat kun je onder meer lezen in Great British Cars. Daarnaast volgden we voor Autoweek Classics een bijzonder team. Joost Bolwidt won via dit magazine namelijk zijn startplaats voor de Winter Trial. Samen met navigator Niko Bloemendal nam hij mee in de onwaarschijnlijkste auto van allemaal: een Citroën 2CV.

Foto: Luuk van Kaathoven

Perry