Een nieuwe koning (deel 10): schandelijke en onnatuurlijke lusten

We krijgen een nieuwe koning, en hij is afkomstig uit een kleurrijke familie (deel 10). Gisteren zei Willem-Alexander tijdens Het Interview: “Als het wetgevingsproces democratisch en volgens de regels van de grondwet gaat, accepteer ik alles. Daar heb ik helemaal geen problemen mee, daar ben ik koning voor.” Hij bedoelde het vast niet zo, maar het klonk een beetje als: “Als ik maar koning mag zijn, vind ik alles wel best.”

Dat ging zeker op voor Willem II, die niet kon wachten om zijn vader op te volgen. In 1815 was hij nog de Held van Quatre-Bras en Waterloo, toen hij als generaal in het Engelse leger meehielp Napoleon te verslaan (dat reusachtige monument, de Leeuw van Waterloo, staat er ter ere van Willem II). Daarna zag hij het wel zitten om koning te worden, maar die oude Willem I bleef maar zitten. Daarom probeerde Willem II koning van Frankrijk te worden, tot tweemaal toe. En toen hij door pa naar België werd gestuurd om te voorkomen dat dat land zich losrukte van Nederland? Toen rook hij zijn kans, riep de onafhankelijkheid uit en benoemde zichzelf tot koning van België. Jammer alleen dat het Voorlopig Bewind bepaalde dat er in België nooit meer een Oranje op de troon mocht. De Belgische troon ging naar Leopold van Saksen-Coburg. Voor Willem II was dat extra zuur omdat zijn eerste verloofde, de Britse kroonprinses Charlotte Augusta, hem in 1814 had gedumpt om niet veel later met diezelfde Leopold te trouwen. In 1840 werd Willem II eindelijk koning, niet van Frankrijk, niet van België, maar gewoon van Nederland. Hij bleef het maar negen jaar, want in 1849 stierf hij. Volgens geruchten werd hij vermoord door zijn eigen zoon, maar de officiële versie is dat hij een hartaanval kreeg. Zijn kinderen weigerden de erfenis, ze waren bang voor enorme schulden (en dat terwijl Willem I onmetelijk rijk was geweest).
Willem II, getrouwd met de Russische Anna Paulowna, is wel een van de weinige prinsen en koningen zonder buitenechtelijke kinderen. Keurig netjes dus? Nou, niet echt, hij werd namelijk ook afgeperst met zijn ‘schandelijke en onnatuurlijke’ lusten.

Vanwege de troonswisseling op 30 april 2013 presenteerde ik mijn volgers op social media een korte serie over de kleurrijke geschiedenis van de Oranjes.

Perry